Kolorem roku 2015 według firmy Pantone została marsala. Ten nowy kolor kosmetyków, akcesoriów i świata mody to ciepła, egzotyczna czerwień Bordeaux. Leatrice Eiseman, dyrektor wykonawczy Pantone Color Institute wyjaśnia tę decyzję: „Marsala to odcień subtelnie uwodzący, przyciągający nas swoim nieodpartym ciepłem. Stwarza serdeczną atmosferę, a jednocześnie jest szykowny, co gwarantuje jego uniwersalną atrakcyjność zarówno dla świata mody, jak i wzornictwa przemysłowego, czy wyposażenia i wnętrz domowych.”
Aby wykonać naszyjnik, najpierw musisz uzyskać kolor marsala. W związku z tym weź 2 kostki FIMO soft w kolorze czerwieni indyjskiej, 1 kostka malinowego FIMO soft, 1 kostka koniakowego FIMO soft oraz 1 pasek czarnego FIMO soft. Z każdej kostki uformuj kiełbaskę. Następnie owiń wszystkie pasma wokół siebie i zgnieć je razem.
Rozwałkuj mieszankę do postaci arkusza za pomocą wałka akrylowego, a potem maszynki do modeliny na poziomie o największej grubości. Zegnij arkusz FIMO na pół i przewałkuj ją przez maszynkę do modeliny na tym samym poziomie jeszcze raz. Kontynuuj tę czynność aż uzyskasz jednolity kolor modeliny – marsala.
Następnie przewałkuj całą mieszankę przez maszynkę do modeliny na poziomie 2 i wytnij arkusz o wymiarze ok. 30 x 15 cm. Użyj maszynki na poziomie 2 by przygotować identyczny arkusz czarnego FIMO soft. Połóż arkusze jeden na drugim – kolor czarny będzie stanowił spód ogniw naszego łańcucha.
Użyj szablonów lub foremek, aby wyciąć 16 ogniw łańcucha. Zaokrąglij krawędzie i upewnij się, że nie ma w nich wgnieceń lub odcisków palców. Wszystkie nierówności możesz delikatnie wyrównać przez kalkę techniczną lub papier do pieczenia.
Zrób zarys otworu w środku mniejszą owalną foremką lub nakrętką i wytnij otwór skalpelem. Trzymaj skalpel prostopadle do modeliny, by wewnętrzna krawędź ogniw była równa i prosta.
Połóż 8 ogniw po przekątnej wzdłuż drewnianego patyczka (np. do szaszłyków) na blasze do pieczenia, dociśnij delikatnie zewnętrzne rogi (patrz strzałki) do blachy i utwardzaj je w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 110°C.
Nie wypiekaj pozostałych ogniw; trzeba je jeszcze przetworzyć i obrobić przed upieczeniem.
Gdy ogniwa ostygną, wygładź ich brzegi i powierzchnię gąbką ścierną (zestaw do szlifowania). Następnie użyj koła do polerowania, aby nabłyszczyć ogniwa.
Przymocuj 2 utwardzone ogniwa do jednego nieutwardzonego. WAŻNE: Upewnij się, że łączone ogniwa są wygięte w tą samą stronę.
Powtórz tę czynność z każdym środkowym ogniwem.
Po wystygnięciu połącz 4 upieczone elementy z trzema nieupieczonymi ogniwami.
Aby uzyskać zapięcie, dodaj do łańcucha nieupieczone ogniwo z dziurką.
Piecz naszyjnik przez 30 minut w temp. 110°C, a po ostygnięciu wypoleruj wszystkie ogniwa i pokryj je błyszczącym lakierem.
Alternatywnie i dla urozmaicenia można przygotować ogniwa wykorzystując motywy w paski:
Przygotuj arkusz w kolorze marsala i czarnym – rozwałkuj resztki w tych kolorach w maszynce do modeliny na poziomie 2 i ułóż je jedna na drugiej.
Podziel je na dwie części, używając sztywnego ostrza i znowu połóż je jedna na drugiej. Powtórz to 3 razy aż powstanie 16-warstwowy blok w kolorze marsala i czarnym. Powtórz kroki podane powyżej i przygotuj ogniwa w paski wkomponowane w łańcuch.
Wykorzystując te same kolory i motyw w paski można przygotować także kolczyki, pierścionek i bransoletkę: