Tłoczone, lakierowe z oryginalną fakturą? To zależy od Ciebie!

Możesz zaprojektować bombki jakie tylko chcesz! I nadać im unikalny charakter, dostosowany do dekoracji Twojego stołu. Takie bombki przyciągną wzrok wszystkich gości nie tylko jako dekoracja na świątecznym stole, będą równie pięknie prezentować się zawieszone na bożonarodzeniowym drzewku.

 


Przygotuj kulę z folii aluminiowej . Owiń kulę arkuszem rozwałkowanej modeliny FIMO (grubość arkusza ok. 1-2 mm).

Wygładź wszelkie nierówności na powierzchni modeliny wałkiem akrylowym. W razie konieczności dodaj drugą warstwę modeliny FIMO.

 

 

 


Rozwałkuj kawałek modeliny w kolorze zielonym na grubość ok. 1mm. Następnie przy użyciu foremek wytnij z przygotowanego arkusza gwiazdki i serduszka.


Pokryj przy pomocy pędzla wycięte elementy złotym pudrem (FIMO). Możesz także zostawić elementy częściowo pokolorowane złotem, jeśli taki efekt Ci się podoba.

Przyklej złote elementy do bombki, a następnie wypiekaj w piekarniku przez około 30 min.,

w temp. 110°C. Po wypieczeniu pokryj pozłacane elementy zabezpieczającą warstwą lakieru.

Wskazówka: Niedokończone prace oraz resztki materiału można przechowywać np. w plastikowych woreczkach lub szklanych słoiczkach.


Inną ozdobą mogą być spiralne wzory. Do ich przygotowania potrzebujemy długich wałeczków z modeliny FIMO o przekroju ok. 3 mm, pozwijanych w spiralki różnych rozmiarów i poukładanych na powierzchni bombki blisko siebie.

 

Puste powierzchnie między spiralkami wypełniamy kawałkami wałeczków FIMO. Całość można udekorować złotym pudrem FIMO, a następnie upiec w piekarniku: 30 min., temp. 110°C.


Stylowa obrączka na serwetki.

Aby Twój stół wyglądał pięknie i wyjątkowo do jego ozdobienia wykorzystaj przygotowane bombki oraz obrączki na serwetki.

Wesołych Świąt!


Rozwałkuj 4 paseczki modeliny FIMO w kolorze karminowym, a następnie wytnij paski o wymiarach ok. 14 x 3 cm.

Z pozostałej modeliny wytnij foremką gwiazdki, okrój je nożykiem do FIMO, tak jak pokazano na zdjęciu: ok. 3 mm od krawędzi wewnętrznej.

 


Uformuj z wyciętego paska FIMO obrączkę, połącz i wygładź krawędzie łączenia po wewnętrznej

i zewnętrznej stronie. Gwiazdki pomaluj złotym pudrem FIMO i delikatnie dociśnij do obrączki.

Wskazówka: Obrączkę można wypiekać, dla większej stabilności, owiniętą wokół pustej rolki papieru toaletowego, przez 30 minut, w temp. 110°C.